İzmir’de Suç – Küçük bir kız ve sevgili sokak köpeğinin hikayesi

Help us Save Lives.. SHARE!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Reddit
Reddit
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Yagmur and Sari kiz
Yagmur and Sari kiz

Gün geçmiyor ki hayvanlara yapılan zulüm hakkında yeni haberler duymayalım.

Ve hatta bunların çoğunda da başrolde seçilmiş insanları görmeyelim. Genellikle de belediye başkanlarını.

Hikaye aynı. Başkan seçilir, arasında, Hayvan Hakları Yasasını takip ederek sokak hayvanlarının kontrolünü sağlamak da bulunan pek çok söz verir. Bir kaç ay sonra da bu seçilmiş kişiler insan doğasının en alçaltıcı içgüdüsüne yenik düşerek hayvanları öldürmeye, zehirlemeye başlarlar.

Bu işler böyle yürür, bilirsiniz…

Ama aslında bu hayvanlar sadece birisi onları bulup sokaklarda bakmaya karar verinceye kadar isimsiz kalırlar.

Geçen ay Ebru’nun bütün gazetelerin baş sayfasında yer bulan öyküsü bize umut olmuştu. Maalesef insanoğlu çabuk unutuyor ve sokak hayvanlarının çok azı meşhur olabiliyor zaten.

Sahip Çıkalım! Ebru’nun ölümünden para kazanmaya çalışmakla bile suçlandı hatta.

Bugün bunu burada çözeceğiz.

Yagmur and Sari kiz
Yagmur and Sari kiz

Bu Yağmur’un ve en sevgili arkadaşı Sarı Kız’ın hikayesi. Yağmur İzmir’de yaşayan beş yaşında bir kız; kelimenin en saf anlamıyla bir hayvansever. Bu öyle bir saflık ki ikiyüzlülük ve önyargıyla karşılaşmadan önce, sadece çocukken yakalanabilen birşey.

Son üç yıldır hergün, Yağmur Sarı Kız’ın karnını doyurdu. Her sabah yarım saat erken kalkıp ana okuluna gitmeden önce yolunun üstündeki meydanda Sarı Kız’a yiyeceğini verdi ve onunla birkaç dakika oynadı.

Akşamları da durum aynıydı.

Hergün, yağmur da yağsa güneş de açsa…

yagmur friends
yagmur friends

İki hafta önce Sarı Kız ve Yağmur’un hikayesi dramatik bir şekilde değişti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, sokak hayvanları konusuna kendi yöntemleriyle son vermeye karar verdi. Bu yöntem, hayvanları toplayıp uzaktaki tepelere götürmek ve becerebildiği kadarını da dehşet verici bir toplama kampı olan Belediye barınağına tıkmaktı.

Ama sorun şu; Cevat Durak’ın yaptığı şey yasalara aykırı. Hayvan Haklarını Koruma Yasası açıkça, sokak hayvanlarının aşılanması, kısırlaştırılması ve bulundukları yere bırakılması gerektiğini emrediyor. Sarı Kız kısırdı, aşılıydı da. Yine de Cevat Durak, o ve onun gibi onlarcasını kamyonlara doldurup Nazi toplama kamplarını andıran bir “barınakta” açlık, susuzluk ve hastalıktan ölmeye mahkum etti.

Türk insanı çocuğunu sever. Onu mutlu etmek için yapmayacağı şey yoktur. Bu maalesef Cevat Durak’ı Yağmur ve okul arkadaşlarını ağlatmaktan alıkoymadı.

Sari Kiz locked up
Sari Kiz locked up

Sarı Kız bugün atıldığı “barınakta” hayatta kalmaya çalışıyor. Yğmur’un gözleri yaşlı, arkadaşını özlüyor, bekliyor. Sayın Durak İzmir’in en güzel restoranlarından birinde arkadaşlarıyla balık yiyecek, ardından sevdiği diziyi seyretmek üzere evine gidecek.

Cevat Durak
Cevat Durak

Lütfen Cevat Durak’ı 0532 418 28 86 / 0532 213 11 18 numaralı telefonlarından veya,

Belediye 0232 399 40 00

Tercih ederseniz, eğer yurt dışındaysanız, aşağıdaki bağlantıyı e-postayla gönderebilirsiniz.

E-posta adresi : info@karsiyaka.bel.tr ve karbelbasin@yahoo.com

Saygılar,

Viktor Larkhill

Let’s Adopt

Help us Save Lives.. SHARE!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Reddit
Reddit
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

19 comments on “İzmir’de Suç – Küçük bir kız ve sevgili sokak köpeğinin hikayesiAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.

  1. Ülgen (Durma) Güleri says:

    Sayın!!! Cevat Durak, bir insanın saygınlığı verdiği sözü tutmasından bellidir. Siz verdiğiniz sözü tutmadığınıza ve zavallı sokak hayvanlarını en sevdiklerinden ayırabildiğinize göre….. gerisini siz tamamlayın. Yaptığınız yanlıştan bir an önce dönmenizi, kanun çerçevesinde hareket etmenizi umuyor ve sözünüzün eri olan siyasetçileri başımızda görmek istediğimizi belirtiyoruz.

  2. Tayfur Düzağaç says:

    Sayın Başkan,

    Sokak hayvanlarının doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı yerden kopartılıp, çok zor yaşama şartları olduğunu hepimizin bildiği toplama kamplarına hapsetmek ne size, ne CHP’li bir belediyeye, ne de güzel İzmir’e yakışmıyor, yakışmayacak. Biz İstanbul’da yobaz yönetimlerde bile bu uygulamayı görmezken güzel Karşıyaka’da yaşanmış olması bizi çok üzmüştür.

    Lütfen hayvanlarımızın yaşama hakkına sahip çıkalım.

    Saygılarımla,

    Tayfur Düzağaç

  3. sujen maloney says:

    ben e-mail yazip gonderdim simdi..Umarim olumlu bir sonuc alinir.

  4. lütfen yağmuru arkadaşıyla kavuşturun. köpekleri hapsettiğiniz barınaklarda onların ölümünü beklemek günahtır. bir insanın ölümünü beklemekle bir hayvanın ölümünü beklemek arasında hiçbir fark yoktur emin olun. lütfen vicdanınıza kulak verin size çok şey hatırlatacaktır.

  5. ben ona ne yazıcagımı çok iyi biliyorum

  6. :(( yollayamıyorum gitmiyor mailim iki adresi de denedim olmuyor

  7. Bu maili alır almaz gecenin birvaktinde sinirle aşağıdaki maili yazip yolladım, paylaşmak istedim…
    Sevgiler, Cenk

    Cevat Bey,

    Bazı din kökenli politikacılar hayvanları sevmezler “köpeğe dokunmak abdesti bozar” gibi gerici-yobaz inançları vardır. Ama siz CHP gibi solcu olması gereken bir parti mensubusunuz. “Sol” demek özgürlükçü-eşit demek değil mi? Siz nasıl insan hakları savunucususunuz. Yoksa hepiniz aynımısınız? Oy olmak için ruhunuzu mu satıyorsunuz? HAYVAN HAKLARINI KORUMA YASASI’na aykırı nasıl davranırsınız? Sokak köpeklerini aşılama ve kısırlaştırma BAHNESİYLE toplayıp kötü şartlarda ölüme nasıl terk edersiniz?

    Ne için????

    3 tane yobazdan, insanlıktan nasibini almamış kişilerden OY almak için mi?

    O yok etmeye çalıştığınız hayvanlar kim biliyormusunuz?

    Mezolotik Çağ’da (yani buzul çağında) bunda 140 bin yıl önce “Homo Sapiens” (modern insan), “Neandertal” ve ” Homo Erectus” ırklarının yaşam mücadelesinde “Homo Sapiens”in galip çıkmasının en büyük sebebinin vahşi köpekleri evcilleştirerek birlikte avlanmaları sayesinde olduğunu günümüz bilimadamları açıklamış durumda. Yani insan-köpek dostluğu 140 bin yıllık bir geçmiş ve Dünya üzerindeki tüm insanoğlunun hayatta olmasının en büyük sebeplerinden biri. ATATÜRK sayesinde bugün varoluyoruz diye 100 yıllık bir olguyu korumaya çalışırken tüm insanlığın dostu olan köpeklere yaptıklarınıza bakın. Atatürk’ün mirasını lafta korumuyorsanız Atatürk’ün köpekleri ne kadar çok sevdiğini bilmeniz gerekiyor. Atatürkün kemiklerini bu tür yobaz davranışlarla sızlatıyorsunuz.

    Rüşvet almak inanın daha hafif bir suçtur, yalan söyler şerefiniz haysiyetiniz yoktur. AMA köpeklerin canını almak (dolaylı yoldan da olsa), ölüme terketmek ne bu hayatta ne de tanrı katında hesabını veremeyeceğiniz bir suçtur.

    İşinizi DOĞRU yapın!!!! Size verilen yetkileri yasalara uygun olarak uygulayın. “Hayvan Haklarını Koruma Yasası”ni 3 oy uğruna hiçe sayamzsınız! Artık bu ülkede herşeyin hesabı soruluyor size de bunun hesabını soracaklar yol yakınken HATALARINIZI hem kendiniz, hem ülkemiz hem de insanlık adına DÜZELTİN ki o koltuktan indikten sonra da bir hayatınız olacak, vicdanınız rahat olsun HAYVAN KATİLİ olmayın. Kimse sormazsa torunlarınız hesabını birgün size sorarlardır.

    Eğer bu maili sonuna kadar okuduysanız, teşekkür ederim.

    Cenk

  8. Sayin Cevat Durak…
    Sokak hayvanlarinin daha iyi kosullarda yasayabilmesi icin buldugunuz cozum “hayvanları toplayıp uzaktaki tepelere götürmek ve dehşet verici bir toplama kampı olan (kosullarini bizzat bilmekteyim) Belediye barınağına tıkmak midir diye sormak istiyorum size?

    Sokak hayvanlari ki sevgiye, bir lokma yemege, bir tas suya muhtac canlilar. Onlar sokak hayvani olarak dogmak istemediler.
    Netice itibariyle yasam haklarina saygili bireyleriz. Cunku bizler sol goruslu, aydin, cagdas insanlariz degil mi baskanim? Gerici ve fasist degiliz.
    Bu sekilde buldugunuz cozumu, ben sol goruslu biri olarak ne size, ne de partinizden bir baska birine asla ve kat’a yakistiramam.
    Umarim gorev sureniz doldugunda bu yaptiginiz sey yuzunden biraz olsun vicdan azabi cekersiniz. Oyle ya, goreve gelene kadar butun cefa… Goreve gelindigi zaman maalesef bir seyler oluyor ve insanlar degisi veriyor.

    Ben aydin, egitimli, insan ve hayvan haklarina saygili biri olarak (sizin sol goruslu biri oldugunuzu da goz onunde bulundurarak) bu yaptiginizi size yakistiramadim. Sizden utanc duyuyorum.

    Vicdaniniz el veriyorsa eger esen kalin.

  9. defne karayazgan says:

    Cevat Durak,
    Bizler insanlar olarak hatalar yaparız , önemli olan bunun farkına varıp düzeltebilmemizdir.Belki de sokak hayvanlarıyla alakalı neden bu kadar tepki aldığınıza şaşırıp anlam veremiyorsunuzdur. Belki de kimse size hatalı bir davranışta bulunduğunuz konusunda sizi uyarmamıştır. Olabilir. Artık bu maillerle daha farklı bir bakış açınız vardır dilerim. Aşılı, belediyenizce tanımlanmış bir sokak köpeğinin yaşamına yaptığınız müdahale yasalara aykırı. Sizi bilgilendirmek adına uyarmam gerekir ki Şu anda bir suçlusunuz. Bu sadece insanlık suçu olmakla kalmıyor , YASAL OLARAK BİR SUÇLUSUNUZ!. Bunu biliyor musunuz? Türkiye’de hala bilinmiyor bu. Siz artık biliyorsunuz. Şİmdi hala suçlu olma durumunda israr edip bu hayvan hakları savunucularına ”yarı deli” gözüyle mi bakacaksınız, yoksa hemen hatanızı telafi mi edeceksiniz? Aslında bu sadece sizin kişisel seçiminiz değil Cevat Bey , eğer topluma ,halkımıza hizmet sözleriyle geldiğiniz konuma yakışır vaziyette davranmak söz konusuysa SİZİN İÇİN, aslında pek de seçim şansınız yok . Bu köpeği ve de beelki de başka diğerlerini ait oldukları alıştıkları ve de svilip bakıldıkları mahallelere geri koymanız artık görevinizin gerekliliği. Bu kadar tepkiler alıyorsunuz Bizlerin yani, YARI DELİLERİN de bir bilgileri var demek ki ….Boşa değil bu haykırışlar. İdari makamlarda daha kontrollü, akıllı, hakkaniyetli, haysiyetli daha asil yaradılışlı, daha bilgili , kaliteli, humanist ve de hayvan sever, daha yaratıcı insanlar görmek istiyoruz.
    Siz artık daha yaratıcı çözümlerle karşımıza çıkınız. Belki hayvan haklarını savunan , kıllayan bir ilk Belediye Başkanı bile olabilirsiniz. Neden olmasın. Dediğim gibi her insan hata yapabilir ama artık doğrular ve talepler önüne seriliyorsa da kendini düzeltme fırsatını yaratamaması için yaratıcılıktan uzak, kuru , tekdüze ve de pervasız bir insan olduğunun kanıtıdır. Kuru, gülümseyerek durulup verilmiş bir pozdan ibaret bir fotograf bizleri ne kadar kandırabilir.. Hayattaki gerçek duruşunuzdur asıl önemli olan. Sizi hayvan hakları konusunda bilgilenmeya hatta bu konuda ciddi bir savunucu bile olmaya davet ediyorum. İnanın bu çok daha güzel bir duruş.
    Defne Karayazgan.

  10. Sn.Cevat Durak, köpeklere yaptığınızın doğru olduğuna CHP li olduğunuz için inanamadım.Sizin göreviniz aşılarını yaptırıp ait olduğu yere bırakmak, bu masumları sefil etmek değil. Çocukların sevgiyle baktığı bu köpekler bilginiz dışındamı toplandı? Sizden sadece vatandaş değil, yaşca büyüğünüz olarak cevap bekliyorum. Köpekler ne zaman sağlıklı olarak ait oldukları yere dönecek?

  11. Sayın Başkan,

    Enerjinizi, aşılı ve kısır sokak hayvanlarını toplatıp, barınaklara hapsedeceğinize, ilçenizdeki pet shopların denetlenmesine ve kapatılmasına yöneltmeniz daha insancıl ve medeni bir kontrol sistemi olacaktır sanıyorum.

  12. ”Veterinerheim Wilczek:“sokak hayvanlari uzerinden yapilan isler cok para getiren bir ticarettir”

    „Tiere in Not Istanbul „yavru kopek basina 220 Euro „Koruma ucreti“ istemektedir.”

    2005 deki ucret budur.2009 da ne kadar 400-500 ? Stern dergisi yazisidir.

    Uluslararasi bir bicimde sunlar kabul edilmistir:

    HER YIL KURK,GIYSI,VE DIGER AMACLARLA BINLERCE SOKAK HAYVANI KULLANILMAKTADIR.
    SOKAK HAYVANLARI KIMYASAL MADDELER,KOZMETIK VE HATTA SILAH TESTLERINDE KULLANILMAK UZERE HER TURLU TESTLERDE DENEYLERDE KULLANILMAKTADIR.

    – Petlerin (KOPEK VE KEDILERIN) ozellikle TURKIYE , Ukrayna, Hirvatistan, Romanya, Portekiz, ispanya ve italya vb sokaklarindan toplanarak Avrupa ulkelerine ozellikle Almanya’ya

    goturulmesinde bir artis goruluyor.”Alman STREN dergisinin yazisidir.


    ( Arkadaslar asagida italya’dan bana gelen mektup ve benim onlara verdigim yanit var. italyanca bilmeyenler icin asagiyi cok kisa ozetliyorum : Bu hayvan kacakciligi avrupada inanilmaz boyutlara ulasmis durumda ve Turkiye’den zavalli gariban kedi ve kopekler gemilerle italya’nin Brindisi limanina oradan da kamyonlarda , trenlerde saklanarak Almanya isvicre ve ozellikle Hollanda’ya goturuluyor. Ve bu isten koseyi donmus cok kisi , cok zengin var. Maalesef artik en hassas konuya giriyoruz . bu trafigin ben kurk icin yapildigina , kedi kopek kurkunden zengin olunacagina inanmiyorum. Bu isin icinde uyusturucu kacakciligi da var. Her zamanki gibi bu kanli trafikten italya’da bile para kazanan kisi var …, ve bu trafik gemilerle tirlarla yapiliyor. Olayin Pazar payini dusunun . italya kendi parlementosunda ve senatosunda bu konuda uzun tartismalar yasamis hala da bir kisim idealist mutevazi insan bu tekere comak sokmak icin orada da mucadele ediyor. Bizlerle bilgi paylasmak istiyorlar. Asagidaki yaziyi da bir cok yere ilgilenmeyeceklerin i bildiğim halde yolluyorum. Cunki her zaman dediğim gibi yetkililer ilgisiz , ilgililer de bilgisiz. Sokak hayvanlari problemi hem ulkeye giris hem de cikisinin sinirlanmasi ile mumkun. Tirlarla , gemilerle cikan yuzlerce kopegin ben hepsinin Avrupa ‘da ev sahiplendigine inanmiyorum. Bunlardan belki sadece cuz’i miktarinin gercekten ev sahiplenmesi , digerlerinin uzerindeki oynanan vahsi oyuna gozlerimizi kapatmamiza neden oluyor !
    haytap yahoo grubunda yayinlanmis yazidir.

  13. SEDA ALKAN says:

    merhaba SAYIN Cevat Durak bey…
    İzmirden gelen haberler hiç izmir gibi bir kente yakışmayan cinsten…köpek katliamları…biz hayvansever dostu olarak ve en önemlisi doğaya ve her canlının yaşam hakkına saygı duyduğumuzdan dolayı bu haberi duyunca adeta yıkıldık!!!seçimler olmadan önce nasıl sözler vermişsiniz ama maalesef yerine gelmediği görülüyor…o masum meleklere yardım etmektense neden katletmeyi tercih ettiniz bizim gözümüzde nazilerden farkınız yok!!! böyle bir şeyi artık yapmamanızı bunun yasalara aykırı olduğunu belirtmek isterim…aksi halde hayvan sever dostlar olarak dava açacağımızı belirtmek isterim…ve izmir gibi turistik modern olan bir şehirde bunun yapılması ‘İNSAN’LIK adına hiç yakışmadı hiç…unutmayın o canlar son nefesinizde yakanıza yapışacak……………….

  14. Ersin Demir says:

    Sayın Durak
    Akp’den tek farkınız balık restoranında rakı içiyor olmak mıdır CHP’li olarak?

    Bugün fatih belediyesi en yobaz istanbul ilçesinin AKP’li belediyesidir. Onlar bile Yedikule Hayvan Barınağı ve sokak hayvanları için ciddi olumlu işler yapiyor. Uzun vadeli düşünüyorlar. Belki hayvanları sevdiklerinden değil ama sizden daha akıllıca davranarak hayvan haklarını ve sokak hayvanlarını korumak için kaynak zaman ve ilgi hayciyorlar.
    Oysa ilerici diye bildigimiz CHP belediyeleri mahalle halkından gelen 2 tane şikayet telefonu için en ilkel bir şekilde zaten aşılı ve kısır olan hayvanları toplatıp ya barınaga kapatıyor ya da telef ettiriyor.
    Aklınızı başınıza toplayın. İzmir halkı ilericidir ama salak degildir. Kendi itibariniza, ailenizin ve partinizin saygınlıgına kötü hizmet ediyorsunuz.

    Ben sizin yerinizde olsam en kısa zamanda konuya zaman ayırıp herkesin içinin rahatlatılmasını sağlardım. Yoksa adınız hep Sarıkız’a yapılanlarla anılacaktır.

  15. ayşe arzık says:

    Cevat Bey,
    Hizmetlerinizle, ”farklılık yaratmak ” yerine davranışlarınızla ”dikkat ” i çekmeyi tercih ettiğiniz anlaşılıyor.Eğer Hayvan Hakları Koruma Yasasını, baştan sona okuyabilseydiniz, şu anda yaptığınız köpek toplama ve barınağa tıkma işleminden ötürü,yasalara aykırı davrandığınız ve suçlu konumuna girdiğinizi biliyor olmanız gerekirdi.
    Seslerini çıkartamıyan yaşlılar,çocuklar ve HAYVAN’lara DA,hizmet etmeniz için, onları sevmeniz gerekmiyor.Sevmeniz,çok daha fazla yaratıcı olmanızı sağlıyabilirdi.Bu da sizi farklı bir belediye başkanı yapardı ama….hiç olmazsa,yasalara uygun davranmanızı bekliyoruz.
    Bunca eleştiriyi,gözardı etmiyeceğiniz umuduyla,büyük bir çoğunluk olarak bekliyoruz…..

  16. nihal tiraki says:

    bu çok acımasız. sizde hiç duygu yokmu..

  17. meral örüç says:

    Sn.Belediye başkanı,
    daha önceki uygulamalarınızdan da rahatsız olduğumdan bu seçimlerde oyum size olmadı. dolayısıyla sizin yüzünüzden CHP ye vermedim. Ve sanırım ki böbürlenerek söylemiş olduğunuz 2 dönemdir seçilen tek başkanım ‘ın nedeni diğer partiye olan tepki oylarıdır. Başka bir partiden adaylığınızı koysanız seçilirmiydiniz bilemiyorum?
    Zübeyde hanım parkından geçen kasım ayında kedileri toplayıp, Örnekköy mezarlığına bırakan sizin döneminiz, Parklarda kuş beslemektir yazısını koyan sizin döneminiz, Balıkçı barınağından toplanan ve bir türlü bulunamayan kediler yine sizin döneminiz,
    PEKİ SİZ VE BELEDİYENİZDE ÇALIŞANLAR HİZMET OLARAK YANLIZCA İNSANLARI MI GÖRMEKTELER.
    Unutmayın doğa bir bütündür. kuşu ile, böceği ile, ağacı ile kedisi ve köpeği ile… Zincirin bir halkasının kırılmasında yaşadıklarımızda ortadadır. Diğer yazan arkadaşlarımın dileğiyle bitirmek istiyorum. Umarım bu yanlışdan bir an önce dönüp, HEPİMİZİN BAŞKANI olursunuz.
    Saygılarımla.

  18. Sn Belediye Baskani olmayi haketmeyen assagilik kisi… Sizler gibi insan oldugu iddia edilen yaratiklarin yaptiklari bazi seyleri gorup duydukca reenkarnasyonun gercek olduguna inanmak istiyorum… Ve tek dilegim eger reenkarnasyon varsa tekrar ve tekrar dunyaya eziyet ettiginiz her hayvan olarak gelmek zorunda kalarak cezalandirilmaniz… az bile ya neyse…