Evcil hayvanlarımız evrim tarafından etobur yapılmışlardır.
İnsan yapımı hiçbir beslenme taze, doğal, işlenmemiş yemekle karşılaştırılamaz. Doğal ve işlenmemiş beslenmenin birçok alanda faydaları vardır; insanlar böyle bir beslenme şekline sahip olan hayvanlarıyla ilgili farklı olumlu etkiler rapor etmişlerdir. En basit fakat en belirgin gelişmelerden biri diş sağlığıdır. Doğal, çiğ etli kemikleri çiğnemek dişleri, fırçalayıp bir de üzerine diş ipi kullanmaktan daha fazla temizler. İşlenmiş gıdalarla beslenmiş hayvanlardaki periodontal hastalıklar kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olmanın yanı sıra çok ağrılı gingivitis ve kuru mamayla beslenen hayvanlarda çok sık görülen diş kökü iltihaplanmalarına yol açar. Araştırmalar gösteriyor ki hayvanların yüzde 80’i 2 yaşına kadar periodontal hastalık sahibi oluyorlar. Kötü nefes işlenmiş mamalarla beslenen milyonlarca evcil hayvanın acı çekip ölmesine neden olan hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkıyor.
Çiğ beslenen evcil hayvanlar parlak, beyaz dişlere ve sağlıklı ağızlara sahip olurlar. Bu nedenle de kalp, böbrek, karaciğer başta olmak üzere pekçok organı etkileyen çeşitli hastalıklara yakalanma riskleri çok daha düşük olur.
Çiğ beslenmeye geçen hayvanların sahipleri tüylerindeki değişikliğe çok şaşırır. Daha az yıkamak gerekir, daha güzel kokarlar, yumuşak ve gür tüyleri olur. Çiğ beslenmeye başlamadan önce derisi ve tüyleri korkunç durumda olan kedi ve köpeklerin tüyleri bu beslenme düzenine geçişle birlikte çıkmaya başlar, uzar; ciltlerindeki kronik yaralar ve enfeksiyonlar iyileşir.
Huy ve tutum değişiklikleri de çiğ beslenmeye geçiş için başka bir nedendir. Köpeklerde uygunsuz beslenme hiperaktiviteye, odaklanma zorluklarına ve başka davranışsal problemlere neden olur. Çiğ beslenen köpeklerin daha enerjik ve canlı oldukları ancak daha sakin davrandıkları ve eğitilebilirliklerinin arttığı gözlenmiştir.
——-
Why switch to raw?
To have a happier, healthier pet with cleaner teeth, better coat, and fewer medical problems. So you can spend more time with your furry friend and less time grooming, scooping the yard, and visiting the vet to address problems caused by poor diet.
Because you want your pet to live the longest, healthiest life possible.
A Raw Prey Diet It’s what our pet carnivores evolved to eat. No man-made diet can hope to compare to fresh natural whole food. The benefits of a whole natural diet include improvements in multiple areas. Most people report significant improvements in all areas after switching to a whole natural diet. One of the simplest but most profound improvements is in dental health. Chewing whole raw meaty bones scrubs teeth better than brushing and flossing. The periodontal disease suffered by most commercially-fed animals leads to heart, kidney, and liver disease, in addition to the painful gingivitis and tooth root abscesses typical of the kibble-fed pet. Studies have shown that over 80% of pets have periodontal disease by the age of 2. Foul breath is one of the outward symptoms of this deadly disease from which millions of commercially-fed pets suffer and die.
Raw fed pets typically have shiny teeth and healthy mouths. Because of this, they are at a lower risk of heart, liver, and kidney disease, to name but a few.
People who switch to raw feeding are often amazed at the difference in their pets’ coats. The require less frequent bathing, smell better, and have softer thicker fur. Dogs and cats that had terrible skin issues before raw feeding often regrow their hair and heal from the chronic hot spots and infections.
Improved temperament and attitude is another reason to switch to raw. Inappropriate diets in dogs can lead to hyperactivity, difficulty in focusing, and other behavioral and training problems. Dogs switched to raw typically have more energy and endurance than before, but are calmer and easier to train.
Thanks for this article, could you direct me to any good guidance on exactly what to feed my cats raw? I don’t want to cause any imbalances if I get it wrong…and also best way to prepare?
Thank you! : )
“Çiğ et parazite neden olur” demişlerdi. Bir de dergide çiğ etle beslenen hayvanların daha agresif olduğu yazıyordu. Şimdi böyle bir haberi okumak gerçekten ilginç.
Sevgili ASE,
Çiğ etin parazite neden olmaması için öncelikle hayvanların iç ve dış parazit aşılarının düzenli olarak yaptırmamız gerekiyor. İkincisi, çiğ eti öğünlük olarak parçalara bölüp deep freeze’de ya da buzdolabının dondurucunda dondurup bu parçaları hayvanlara vermeden önce tek tek öğünlük olarak çözersek çiğ etteki paraziti de yok etmiş oluyoruz. (Pişirmenin tersi olarak)
Facebook’daki sayfamızdan ya da Viktor Larkhill’den bu konuyla ilgili birçok teknik bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sahip Çıkalım! Çiğ et yediriyor.
Sevgiler, Tuba Küçüksevim YAR
bir arkadaşımın erdeil terrier i vardı 2yıl moskovada baktıktan sonra türkiyeye getirdi onu orada hep çiğ verirmiş burada veterineri yasakladı çiğ vermeyi moskovadaki veterinerlerde çiğ verlmesini savunuyorlarmış
Buna kesinlikle katılıyorum…
Benim iki kedim karaciğer ve böbrek sorunlarından öldüler… Sebebi ucuz kuru mamalar ve onların içindeki her türlü gereksiz sun’i madde…
Şimdiki kedim ise az kaldı böbrek sorunu geliştiriyordu… Sebebi ‘çürümekte olan maddeler’ miş… oysa onu kutu mama ağırlıklı besliyordum…
İnternette araştırdıktan sonra ona çiğ et ve kendi pişirdiğim sebzeli ciğer çorbası vermeye başladım. Tavuk bazen saatlerce yarı yenmiş duruyor… ama hâlâ o ‘çürümekte olan maddeler’ den oluşan bir böbrek sorunu gözlemlemedim. Şimdi hem idrar sorunu hemen düzeldi hem de veterinerin ‘yapacak hiç birşey yok’ dediği senelerdir şiş olan köpek dişinin eti yavaş yavaş inmeye başladı…
Ayrıca kedi tuvaleti de müthiş bir farkla daha az kokuyor artık !
Hiç köpeğim olmadığı için abime sormuştum köpek için çiğ et sorun olurmu diye.. o da köpeklerin çıldırdığını söylemişti bana. Ama bu yazıyı okuduktan sonra artık çekinmem köpeğime çiğ et vermeğe.
Teşekkürler.
Bugüne kadar 2 köpek sahibi oldum, ikisinde de hiç mama kullanmadım ancak evde ne pişerse onunla besledim, buna kuruyemişten salatalığa kadar (et, balık, makarna..vs..) evde pişen aklınıza gelecek her türlü yiyecek dahildi (yoğurt bile), öğünümüz aynıydı yani, hiç çiğ et vermedim, hatta özellikle pişirdim. köpeklerimden biri 18 yaşına kadar yaşadı, dişleri ve gözleri sağlamdı, yaşlılıkla doğru orantılı hareketlerindeki zayıflama haricinde hiçbir sağlık problemi yaşamadı. Diğeri 13 yaşına kadar yaşadı, yine dişlerinde ve gözlerinde hiçbir kayıp yoktu, 13 yaşında olmasına rağmen (doktorların dediğine göre) 3,5 – 4 yaşındaki bir köpeğin sağlığına sahipti. Bir anda genetik ortaya çıkan lenf kanseri dolayısıyla kaybettik, 5 ay içersinde. Her ikisinde de ten veya ağız kokusu hiçbir zaman olmadı. Ama yazdıklarınıza bakılırsa bu bir tesadüf olmalı -mı??? Çiğ et her ne şekilde muhafaza eder ve çözdürürseniz de parazit oluşturma ihtimali vardır. Bunun sadece hayvanlarda değil, insanlarda da görüldüğü bir gerçektir. Ben köpeklerimin ikisini de özgür yetiştirdim, ikisi de kayışsız benimle birlikte her yerde özgürce yürüdüler, yine bununla ilgili hiçbir sorun yaşamadım, ancak çiğ ete alışkın olsa idiler çöp bidonları veya kasap önlerinde sorun yaşardım gibi geliyor, kaldı ki sonuçte bizler de birer çiğ etiz, insan ve diğer hayvanlara saldırmaları da olasılıklar içindeydi bence.
Yani itiraz etmek için yazmıyorum ama öylesine kesinlikle çiğ etle beslenmeli gibi yazmışsınız ki beslediğim 2 köpeği baz almak durumunda olduğumu ve bundan sonraki hayvanlarımı da doğal dengelerini bozmadan (etçilse öyle kalmalarını sağlayarak) benim yediğim yiyeceklerle, pişirerek beslemeyi düşündüğümü paylaşmak istedim. Belki benim kızlarım istisnaydı ama gerçekten dış etkenler haricinde (genetik, kısırlık ameliyatı zedesi ve başka bir köpeğin saldırısı) hiçbir sağlık problemi yaşamadılar hatta saldırıda aldığı ciddi büyüklükte yaranın bile normalden çok daha erken bir zamanda kaynadığını belirttiler.
Bunun yanında kuru veya yaş mamaların, iyi veya kötü marka, hiçbir koşulda sağlıklı olmadıklarını düşünüyorum.
ingliz bulldog köpeğimizin bitmek tükenmek bilmeyen sağlık problemleri nedeni ile bizde çok yeni çiğ et uygulamasına geçtik,daha sağlıklı, kuru mamaya göre, daha masrafsız lakin yedirme söz konusu olduğunda daha çok ortalığı kirleten bit uygulama 🙂 birde yiyemediklerini sağa sola saklıyorsa 🙂 ağzı kokmuyor, tüy dökmüyor, alerjileri neredeyse geçti sayılır, sadece kuru mamayı yalaya yalaya yemeye alıştığı için çiğnemeyi öğrenemedi henüz, küçük küçük parçalayıp kemikleri öyle veriyoruz, elimizle yoksa yemiyor prenses 🙂
mehaba…
biri iran cincila digeri sokak kedisi 2 kedim var…
ikiside fib tasiyicisi…cok iyi oldugu iddea edilen bir mamanin yine ozel bir urununu yediriyorum…
hem agizlari cok kokuyor…hem tuyleri parlak degil…
hemde dunya para oduyorum…
cig ne deniyebilirim…ne yedirebilirim…
bu arada iran kedim bildiginiz vejeteryan…
tesekkurler
Question: can cats eat chicken bones?
Ben de 2 seneyi aşkın çiğ etle besledim 5 aydır ise kuru mama yiyor ve iki yıldır et yiyerek sağlıklı olan kedim 5 ayda idrar yollarından rahatsızlandı taş oluşmuş aslında çiğ beslenme konusunda beni korkutan şey aşırı proteinin böbrek yetmezliğine neden olduğunu duymamdı.
Of course not Mehtap…. of course not.. it’s the other way around! 🙁
If for two years your animal is healthy.. then you change diet and he gets sick… a child would make the connection.. it’s not the raw.. it’s the change of diet to commercial crap!