Sahip Çıkalım!'da Yeni Yapılanma

Help us Save Lives.. SHARE!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Reddit
Reddit
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Elizabeth
Elizabeth

Günaydın,

Bu önemli bir ileti. Eğer Sahip Çıkalım! üyesiyseniz ve yaptıklarımıza bir parça da olsa önem veriyorsanız bu mesajın geri kalanını okumak isteyeceksiniz.

Sahip Çıkalım! bir hareket. Bu yüzden başından beri dernek-vakıf gibi örgütleşmelerden kaçındık. Bunun birkaç nedeni var:

Organizasyon

Hayvanların ülkemizdeki kaos ve dehşet ortamında yaşamak zorunda olmalarının en önemli nedeni hükümetlerin kendi hayvan hakları yasalarını işleme koymakta gösterdikleri isteksizlik ve beceriksizliktir. Dernekleştikten sonra benzer gözlemlerde bulunmamamız dernekler yasası ve masası nedeniyle çok daha zor olacaktır. Benzer birtakım politik olarak doğru bulunmayan eleştiriden sonra derneğimiz kapatılacaktır. Türkiye hergün benzer örnekleri yaşamaktadır.

Dernekleşmemek bize özgürlük, hareket, konuşma ve eylem serbestliği veriyor. Bu, ülkemizdeki pek çok topluluğun sahip olmadığı birşey.

Öte yandan yine bu konu bağış toplama (fon oluşturma) konusunda bizi ciddi olarak kısıtlıyor.

Bonzo
Bonzo

Fon oluşturmak

İdeal bir dünyada Sahip Çıkalım! kesinlikle bağış toplamak zorunda kalmazdı. Sahip Çıkalım! demek eve bir kedi veya köpek alıp hayatının sonuna kadar bakmak değil sadece. Sahip çıkmak demek aynı zamanda sorumluluklarınıza da sahip çıkmak demek, ve hayvan kurtarmak, arkadaşlar, büyük bir sorumluluk. Sokaktan hayvan kurtarmak demek, bizi çağırıp “bu köpeği/kediyi alın ama ben bakamam, zaten bir Golden’ım veya Siyam’ım var!” demek olamaz. Bu, çöpünüzü ordan oraya aktarmaktan başka birşey değildir. İster inanın ister inanmayın ama pek çok üyemizin “kurtarmak” kelimesinden anladığı şey bu.

Başlangıçta buna izin verdim. Sayı küçüktü ve bu nedenle tüm masrafları ben karşıladım; veteriner faturaları, çocukların ordan oraya nakledilmesi vs. Hayvanını bana bırakıp ortadan yok olanlar ne dediğimi gayet iyi anlayacaklardır. Tabii aranızdan bazıları da kurallara gore oynayıp başından sonuna kadar sorumluluklarına sahip çıktı. Sizlere çok teşekkür ederim. Siz olmasaydınız yaptıklarımızın çoğunu gerçekleştiremezdik.

Ancak durum kontrolden çıktı. Güvene dayalı sistemimiz üyelerimiz tarafından o kadar kullanıldı ki desteklenemez hale geldi, ve şu anda birşeyler yapmazsam çökecek.

Bu günler sonra erdi. Bugünden itibaren Sahip Çıkalım! kurtarıcı tarafından maddi olarak desteklenmeyen hiç bir vakayı üstlenmeyecek. Kısaca, eğer kendi sorumluluklarınıza, başından sonuna kadar sahip çıkmayacaksanız kendi başınızasınız. Tabii alternatifiniz çöpünüzü Asude Ustaoğlu’na (Üsküdar Barınağı) veya Sema Mandev’e (Gürpınar Barınağı) atabilirsiniz. Sorun şu ki, bunu yaptığınız takdirde hayvan bir-iki gün içinde ölür. Ülkemizdeki barınakların içler acısı durumunu biliyorsunuz.

Tessa on the way home
Tessa on the way home

Lojistik

Sahip Çıkalım! Türkiye’deki benzerleri arasında en fazla üyesi olan topluluk. Ayrıca, başka ülkelerden bizi takip edenler sayesinde uluslararası bir açılım da gerçekleştirdik. Sahip Çıkalım! Bugün Kanada, Güney Afrika, ABD ve Almanya’da faaliyet gösteriyoruz. Eylül ayından ise İspanya ve İtalya’ya açılmış olmak için çalışıyoruz.

Yaptığımız şey tarihi, gelenekleri ve ritüelleriyle insanların kendilerini güçlü bağlarla ait hissettikleri bir marka yaratmaktı. Bizimle çalışmış olanlar ne demek istediğimi anlayacaklar.

Bu başarı sizin destek ve birlikteliğiniz olmasa gerçekleşemezdi. Ama kabul edelim ki günün sonunda herşey, komik denecek kadar küçük bir grup insan tarafından yapılıyor. Hayvanları tedaviye götürmek, geçici veya ailesine götürmek, başvuru yapanların incelenmesi… Yani Viktor Larkhill sayfasında gördüğünüz herşey bir kişi hergün sabahın altısından yine sabahın ikisine kadar çalıştığı için gerçekleşiyor, buna doğumgünü dahil.

Elbette çekirdek bir grup gönüllü yardımcı oluyor bana ama bu sadece telefonu elime alıp veya email yazıp yardım istediğimde mümkün olan birşey. Böylesine bir dostluğa ve sadakate şahit olmak benim için gurur verici olsa da system son derece yetersiz.

Eğer Sahip Çıkalım! Operasyonlarını sürdürecek ve büyümeye devam edecekse bir takım görevleri, hatta bütün bir iş alanını gönüllü arkadaşlarımıza devretmemiz gerekiyor. Tabii bu işlerin başından sonuna kadar ve hiç bir mali beklenti olmadan yerine getiriliyor olması koşuluyla. Tüm bunlar, sadece Sahip Çıkalım!’ın misyonu konusunda benimle aynı tutkuyu paylaşıyorsanız mümkün olabilir.

Ne koşulda olursa olsun, mazeret göstermeden burada olabilecek, yardım etmeyi önerdikten sonra ortadan kaybolmayan gönüllüler olmalı bunlar.

Lina, looking for a home
Lina, looking for a home

Amacım sahip Çıkalım!’ı profesyonel bir organizasyon haline getirmek ama bunun için altı ay-bir yıl kadar daha zamana ihtiyacım var. Şu anda bile güncel maaşlarla tutabileceğimiz profesyonellerle çalışmamızı sağlayacak çeşitli olasılıkları ve yasal yapılanmaları gözden geçiriyoruz.

Ancak şimdi çalışır bir system kurmaya ihtiyacım var. HAftalık raporlarla ilerlemeyi ve konularıyla ilgili son durumu bana aktarabilecek, dikkatlice seçilmiş gönüllü ekipler olmalı bunlar. Aynen bir şirkette olduğu gibi, yerlerinde görevlerini yerine getiremeyenler olduğunda organizasyonlar da çökecektir. Ama bu defa ben birşey yapmayı unuttuğum veya bir başka şeye koşturmaya zaman bulamadığım için değil.

Felix
Felix

Oluşturmamız gereken departmanlar şunlar:

Lojistik: Hayvanlarımızın bulundukları yerden veterinere, geçici veya kalıcı evlerine, pansiyonlara, havaalanına ulaştırılmalarını koordine edecek en az 2 kişi den oluşacak bir ekibe ihtiyacımız var.

Sağlık: Emaille bize gelen hayvan sağlığıyla ilgili sorulara yanıt verebilecek ve/veya soruları veterinerlerimize ileterek yanıtlarını açıklayacak, ayrıca ülkenin dört bir yanındaki kliniklerde bulunan hayvanalarımızın listesini ve gelişim dosyalarını tutacak gönüllülere ihtiyacımız var.

Barındırma: Geçici aile ve ve pansiyonlarımızı organize edecek ve buralarda barınmakta olan hayvalarımızın kayıtlarını tutacak, geçici aile ve pansiyon ağımızı İstanbul’da ve ülke çapında genişletecek 2 gönüllüye ihtiyacımız var.

Eğitim ve Kültür: Blog sayfamızı yönetecek iki kişiye ihtiyacımız var. Metin yine Viktor Larkhill tarafından oluşturulacak ama izleyici sayısını arttırmak ve tartışmaların yönetilmesi, yorumların yanıtlanması konularında çalışacak iki arkadaşımıza yöneticilik vereceğiz.

Mali İşler: Bu grubun vazifesi faturalarımızın ödenmesini koordine etmek ve fon yaratmak. Biraz oyuncaklı bir iş. Eğer bankacılık, fon yaratımı/yönetimi, muhasebe vs. gibi konularda deneyiminiz varsa sizden haber bekliyorum.

Şimdilik bu kadar. Bundan sonra benim tek başıma yaptığımı 10 kişi yapacak. Çok da zor olmamalı.

Phoenix
Phoenix

Yukarıdaki konularla en derinden ilgilenmek isteyenler lütfen benimle bağlatıya geçsin. Bunu yüzlerce hayvanın hayatında büyük ve gerçek değişiklikler yapmak, ve tanıyabileceğiniz en hoş insanlarla bir araya gelmek için bir şans olarak kabul edin.

Doğrudan uğraşmak istemeyenlerden de bir ricamız var. Lütfen arkadaş listenizdeki herkesi Sahip Çıkalım!’a davet edin, arkadaşlarınıza da aynı şeyi söyleyin. Grubumuzu büyütelim. Önümüzde uzun bir yol var.

İletişim: v.larkhill@googlemail.com

Saygılar,

Viktor Larkhill

Viktor Larkhill
Viktor Larkhill
Help us Save Lives.. SHARE!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Reddit
Reddit
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

10 comments on “Sahip Çıkalım!'da Yeni YapılanmaAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.

  1. Tesekkurler. Simdiye kadar yaptiklariniz ve bundan sonraki adimlar, en onemlisi de minikler icin…

  2. sevda karakuş kayışdağ says:

    ya bu proje dehşet birşey tüm kalbimle gerçekleşmesini isterim.herzaman yanınızdayım sevgilerimle…

  3. umarım olur ..

  4. Çok güzel bir proje. İnanç, kararlılık ve karşılıklı güven esasıyla yapılmaması için hiç bir neden yok. Ne yazık ki şu an evimdeki 9 kediciğim ve bahçemdeki sayısını bilemediğim canların, bakım, sağlık harcamaları ile ancak baş edebiliyorum. ( Bazen de edemiyorum) O nedenle, maddi katkıda bulunmam olanaksız ama sizi yürekten destekliyorum.

  5. ayşe arzık says:

    Her işin bir kişi üzerinden gitmesi, ekonomik açıdan çok yorucu. (hem manevi hem maddi açıdan)Grup genişledikçe,yük daha çok artıyor.Tabii ki, işleri gerçek anlamda paylaşmak gerekiyor,sistemin dağılmaması için.Bu nedenle, işbölümü yapmak ve işleri kategorize ederek dağıtmak, verimliliği arttıracaktır.
    Mali işlerin dışındaki çalışmalara katılmak isterim.Katılamasam bile,her zaman için desteklerim.

  6. Merhaba,

    Ankara’da yaşıyorum. Sürekli bir çalışma içinde olmayı taahüt etmem mümkün değil, ancak, AB kaynaklı hibe programlarına proje hazırlama konusunda uzmanlaşmış bir hayvansever olarak emeğimi paylaşmaya hazırım. AB hibelerinin kullanılabilmesi için dernek, vakıf veya belediye benzeri tüzel kişilikleri harekete geçirmek kaydıyla bazı projelerimizin finansmanını sağlayabiliriz.
    Görüşmek dileğiyle, sevgiler

    Dr. Ümit Özcan

  7. projenizi yürekten destekliyorum. ancak yapabileceğim yalnızca her ay belli miktarı hesabınıza yatırmak olabilir. su an için ne yazıkki elimden bundan başkası gelmiyor..

  8. Deniz Erguner says:

    Great!!
    What are my duties ?
    ; ))