“Liderlerin fonksiyonu daha fazla lider üretmektir, daha çok takipçi değil.”
Politik eylemci, çevreci, insan hakları savunucusu ve bir ara ABD başkanlığına bağımsız aday olarak katılmış olan Ralph Nader konuyu daha iyi ifade edemezdi.
Büyük ve çok da büyük olmayan bir çok şirketle yaptığımız çalışmalar sonunda çeşitli liderlik tipleriyle karşılaştık bugüne kadar.
1. Ağır Liderlik, liderin altındakilerin omuzlarında ağırlık yapan liderlik türü. Bir diğer adı da “Otokratik Liderlik” olan liderlik biçimi kurumda sadece tek bir ses duyulmasına izin verir, kendisininki. Liderin günlük ruh haline göre çok heves kırıcı, veya son derece heveslendirici olabilir. Neresinden baksanız özgür ruhlara işkence gibidir.
2. Hafif Liderlik, ki yok gibidir aslında. Bir adı da “Bırakınız Yapsınlar Liderliği”dir. Reklam şirketlerinde, Google gibi yaratıcılığın ve özgürlüğün had safhada önemli olduğu yerlerde iyi çalışır. Kendini motive etmekte zorluk çekenler için bu tür bir liderlik altında yaşamak biraz korkutucu olabilir. Yine de kararlarını kendi başına almak ve sonuçlarından sorumlu olmak hem karakter hem de kariyer yapar.
3. Ana/Baba Türü Liderlik tipinde çocukların (çalışanların) fikir sahibi olmaya hakları vardır ancak her şey hakkında son söz her zaman liderindir. Patronu memnun ettiğin sürece hoş bir yerdesindir. Çizginin dışına çıkanın vay haline.
4. Demokratik Liderlik! Ve size bu liderlik tipi altında yaşanan cennet havasını anlatmama gerek yok. Ama sadece cenneti hak edenlerin cennetidir bu. Demokrasilerde bile Darwin yasaları işler. Tabii en iyi tarafı da demokrasilerde insanın hangi yöne gidebileceğini seçebilmesidir.
5. Ve son olarak, Lider üreten Liderlik. Buna Üretken Liderlik diyorum. Üretken Lider kendisiyle beraber yürüyenleri bir öğrenim, paylaşım, beslenme, deneyim, başarı, etkileşim, yenilik, yaratıcılık, macera ve eğlence yolculuğuna çıkarır. Sonuca, farkına bile varmadan, lider olarak varırsınız.
Ralph Nader haklıydı: Takipçi değil, lider üreten liderlik…
Sizin gösterdiğiniz liderlik hangi türden, veya size gösterilen hangisi, bir düşünün. Memnun musunuz? Değişiklik yapmanın zamanı geldi mi?