Jonah ya da Karam: In Memoriam

Help us Save Lives.. SHARE!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Reddit
Reddit
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Jonah Ordal

2 yaşında, Van’da doğmuş bir sokak köpeği idi, ki Türkiye’ye aynı zamanda sokak hayvanları için cehennem demek de mümkün. Tıpkı diğer sokak hayvanları gibi, Jonah’ın hayatı da dehşet, işkence ve zulümden başka birşey değildi. Jonah, 2 yıllık yaşamında, tam 730 gün, 17520 saat ızdırap çekti. Şanslı bir gününde, çöpten bayatlamış yemek bulabiliyordu. Ama bu bile onun için bir lükstü. Diğer günlerde, çoğunlukla tamamen açtı. İçme suyu zaten söz konusu bile değildi (belki yağmur yağdığı zaman biraz su giriyordu midesine). O 17520 saatlik yaşamının çok büyük bir bölümünde ise açlıktan nefesi kokuyordu, sokak köpeklerinin haman böceği gibi görüldüğü bir ülkede başka bir yol yoktu onun için.

Jonah’ın hayatı daha kötüye gidemez derken, gitti. 10 Kasım 2008 günü, Jonah’a araba çarptı. Tabii ki şöfor olay yerinden kaçtı. Jonah yolun kenarında acılar içinde kıvranmaya bırakıldı. İki ayağı da kırılmıştı, çektiği acının tarifi yoktu artık. İki ayağı da kırılmış olan Jonah, artık yürüyemiyor, sadece sürünebiliyordu. Ve derken, Van’da vicdan sahibi bir kişinin dikkatini çekmeyi başardı o hali ile. O vicdan sahibi kişi, Van belediyesinden yardım istedi köpeği gelip almalar için.

Jonah's ordeal

Ama Van belediyesi’nden ilgilenen olmadı – Jonah, 3 gün boyunca Van sokaklarında süründü. Belediye, ne bir veteriner gönderdi, ne de başka birşey. 13 Kasım 2008 günü ise sonunda belediye birilerini gönderdi evet… Ama gönderilen, veteriner falan değil, bir ölüm timi idi.. Belediye, göndere göndere, bir çöp toplama kamyonu ve iki çöp toplama işçisi göndermişti. Ve onlar da işte böyle aldılar köpeği:

Boynuna bir ip bağladılar, sonra kürekle havaya kaldırıp, daha sonra da çöp kamyonunun arkasına fırlattılar. Jonah bütün bunlar sırasında çığlık çığlığa bağırıyordu. O çığlıklar atarken, etraftakilerse gülüyordu. Jonah’ın çektiği işkence, onlara bir komedi şovu gibi gelmişti. Çöp işçileri, daha sonra Jonah’ı götürüp çöplüğe attılar… ‘Merhamet duydukları’ için. Evet, belediyeden daha sonra yapılan açıklamada, en azından orada yemek bulur diyerek insani duygularla oraya atıldığı söylendi..

Bu aşamada, Jonah felç olmuştu. Çöplükte, arka bacaklarına felç inmiş bir şekilde yatıyordu. Kürekle alınıp çöp kamyonuna fırlatılması durumunu daha da ağırlaştırmıştı. Omur iliğinde tamir edilemez hasar oluşmuştu. Yaşasa bile, hayatı boyunca felçli olacaktı.

Bu korkunç haber ulusal medyaya yansıdığı anda, bütün dünya ayağa kalktı. Belediye santrali, gelen telefonlar yüzünden kitlendi. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden telefonlar geliyordu belediyeye. Böylesine yoğun baskı altında kalan belediye, birşey yapmak zorunda olduğunu anladı ve bir zahmet Jonah’ın çöplükten kurtarılması için bir ekip yolladı. Böylelikle, Jonah Van 100 Yıl Üniversitesi Hayvan Hastanesi’ne götürüldü.

Jonah's ordeal

Tabii buraya hastane demek de çok zordu – Van’daki imkanlar çok yetersizdi. Jonah kadar perişan durumda olan bir köpeğin tedavisi için gereken çok ileri sistemler burada mevcut değildi malesef. İşte yine bu aşamada, bütün dünyadan hayvanseverler birkez daha seferber oldular. Kimisi tedavi için para göndermek istedi, kimisi onu sahiplenmek istedi, kimisi de Amerika ve İngiltere’deki en iyi hayvan hastanelerinde tedavi edilmesi olanaklarını sundular.

Ama bütün bunlar olamayacaktı. Neden mi? Çünkü, yurtdışından gelen yardım teklifleri, Türkiye’nin milli gururuna bir hakaret olarak algılanmıştı. Türkiye bu köpeği kendisi tedavi edecekti. Dışarıdan yardım almaya çalışanlar da vatan haini ilan edilmişlerdi. Van belediye başkanı da bu görüşteydi, ‘o köpek Van’dan ayrılmayacak’ dedi. Son noktayı koydu. Jonah, artık çok kısıtlı imkanların olduğu bir yerde kalmaya mahkum olmuştu.

Jonah, 28 Kasım sabahı ağırlaştı. Ve bu sabaha çıkamadı. 1 Aralık sabahı öldü. Jonah, kendisini hayvansever olarak tanımlayan aşırı milliyetçilerin ve kendini insan olarak tanımlayan canavarların kurbanı oldu. Şu anda ölü bedeni patoloji labaratuarında, ölüm sebebi ile ilgili resmi rapor yazılıyor.

Jonah's death bed

RIP Jonah ♥

World Voice for Turkish Animals

Help us Save Lives.. SHARE!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Reddit
Reddit
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

25 comments on “Jonah ya da Karam: In MemoriamAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.

  1. Vuslat Camkerten says:

    an incredible brutality…
    people are dangerously sick in this country..

    a special note to idiot nationalists :
    yes, I am talking about this country, this nation because I am living in here. I am responsible for the welfare of the children, animals, women, men, old people and even forests of this country. And I keep doing my best not to allow you to destroy “the life” in these lands any more…
    Did you get that???
    I dont think so…

  2. Öykü Burma says:

    Fucking racist people!ı hate them!Poor Jonah…I remember you very well.we watched you on tv’s.after some of them forgot,some of them not…
    but like other angels we will remember you always…and never forgive them…

  3. gökçe tan says:

    UMARIM BUNU YAPAN İNSANLAR AYNI EZİYET VE İŞKENCEYLE CAN VERİRLER!!! UTANIYORUM BU İNSAN ADI ALTINDAKİ YARATIKLARLA AYNI HAVAYI SOLUDUĞUMA !!!!!!!!!!!!!!

  4. Lina Herzig says:

    SALVAJES, DESALMADOS! ME DAN GANAS DE AGARRAR EL PRIMER AVION PARA IR A BUSCARLOS Y ARRANCARLES LOS OJOS!

  5. peki bu kadar duyarsızlıkla, umarsızlıkla, bu canlara daha ne kadar eziyet edilecek? yok mu bunun bir çaresi, bu işkencelerin bir sonu?

  6. Ümit Peşteli Özdemir says:

    Çok üzücü bir durum. Türkiye’de kameralara yansımayan binlerce benzer olay var.Geçen gün gördüğümüz işkenceci kasap (kurbanlık boğanın ayaklarını kesen) gibi de binlerce insan musvettesi var. Ama milliyetçilikte de üstümüze yok.
    Zavallı Jonah’ın saçma sapan görüşler yüzünden ölüme terk edilmesi de ayrı bir üzüntü konusu. Biz zor adam oluruz.

  7. il est temps que ces gens deviennent civilisé que ces humains montrent du coeur ,mais cela doit etre difficile dans ce genre de pays

  8. Öncelikle bu yeni bir haber değil ve bu köpek vanda değil ankarada öldü.Ameliyat edildikten sonra o dönemde bütün gazete ve televizyonlarda bu haber yeraldı.Ayrıca bu köpek türkiye koşullarında da tedavi edilebilirdi zamanında tevaviye başlanılsaydı:(((

    1. Ozge… the post is called In Memoriam for a reason.
      The dog died in Van.
      Where do you get your info from? the internet? :-p

  9. BU köpekten vandan ayrılmayacak, ve bunun gibi yüzlercesi.. Kim bilir kaç tanesini daha kaybedeceğiz böyle saçma nedenlerden.. madem o kadar sahip çıkıyorduk, boynuna ip bağlandığında neredeydiniz??? O kadar üzüldüm ki.. Hiç bişi yapamamnın verdiği üzgünlükte var tabii.. Umarım gittiği yerde daha mutlu olur

  10. ilkay Balkanlı Çakar says:

    Tüm dileğim ona bu zulmü yaşatanların aynı zulümü çekmesi.çok üzüldüm gittiği yerde çok mutlu olmasını diliyorum.

  11. ayse arzık says:

    Çok yazık…ne kadar güzel ve candan bakışları var…Öfke ve nefret,duyguları içindeyim.Bütün böyle salaklıkları ve kötülükleri yapanları, hangi milletten olurlarsa,olsunlar nefretle,nefretle kınıyorum…İçimden sadece ''Allah belalarını versin '' demek geliyor.Hayvanlar üzerinden bile, milliyetçilik yapılması kadar salak bir durum da olamaz.Olursa da işte netice!!! Güzel yurdunda, ölen köpek……

  12. ayşegül says:

    Güzel gözlü bebeğim, birçok insan sınıfında geçinen yaratıklardan daha güzel ve daha anlamlı bakan jonah….ölüm daha çok yakın zamana kadar bana çok korkunç ve olmaması gereken bir şey gibi geliyordu ama dünya öyle bir hal aldı ki; artık iyi ki ölüm var ve bu aptal dünyada çok da fazla kalmak zorunda olmayarak kurtuluyorsunuz dedirtiyor…..çünkü bu kadar çok kötülüğün arasında sizi korumamız o denli zor ki, biz insanlardan daha çok yaşamayı hak eden jonah'lar hepinize yetişemediğimiz ve sizi koruyamadığımız için çok ama çok üzgünüm….

  13. Daha önce de Van'da böyle bir olyla ilgili mesajlar gelmişti bu aynı eski olay mıdır yoksa ikinci kez mi aynı vahşet yaşandı? Bu nasıl bir vicdansızlıktır. İnsanların bu savunmasız sokak hayvanlarına yaptıkları adive vahşet kendilerine duydukları saygıyla ve verdikleri değerle alakalıdır bence. Bunu yapabilecek şerefsizliği kendilerinde bulduklerına göre artık onlar insanlıktan çıkmış… ne diyim umarım Jonah artık huzurludur diyerek kendimiavutabilicem…

  14. Melike Şirin ŞEKER says:

    okurken gözlerim doldu, umarım hakettikleri muameleyi görür bu caniler

  15. m . m. moss says:

    all you no good so called humans (which you are not) will have this torment returned to you in ten fold.
    i am taught to love and forgive,but i can't do either in your case.i will pray that the animals will have revenge.(although you don't even realize the animals are most forgiving and would take a bullet for you.that is their nature and before the animal lovers get to you, you had better stop this horrenous brutal killing and cruelty.
    you are non human,non feeling NOTHINGS.

  16. o aşamaya geldikten sonra köpecik nereye götürülürse götürülsün bir şansı olamayacaktı. ben ülkemizdeki imkanların kısıtlı olduğunu değil harekete geçirilmediğini düşünüyorum. o hayvancağız ilk aşamada veteriner fakültesine gitseydi (özel klinikler yetersiz ama fakülteler iyi durumda) yani zamanında müdahale edilseydi büyük ihtimalle iyi olurdu. hayvanlara olan duyarsızlık beni çileden çıkarıyor.

  17. videoyu da içim parçalanarak izledim. allah belalarını versin o ağlamalara nasıl yürekleri dayandı:((((((((((

  18. İNSAN KILIĞINDAKİ ŞERREFSİZLER SİZİN GİBİLERİ KAZIĞA OTURTMAK LAZIM!!!
    İZLERKEN HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADIM!!!
    TANRI RUHUNU ŞADETSİN JOHAN YAŞAMINDA BULAMADIĞIN HUZURU BULDUN BELKİ DE AMA
    SENİ ASLA UNUTMICAZ!!!
    VE VAN'DAKİ İNSANLARA NE YAPMAK GEREKİR DİYE DÜŞÜNÜNCE !!! DEMEK İNSAN BÖYLE KATİL OLUYOR!!!LANET OLSUN SİZE!!!!

  19. Nihal Ergün says:

    Sometimes I say to myself;” what a shame on me to live such a bruel country” but then I think about our family “LET’S ADOPT” and our work to help homeless animals all around the world and I decide to do my best against such a bruel community…and so on…
    I’m very sorry for Jonah..

  20. Merve Yaprak says:

    I dont know what I say.. Poor Jonah..
    I'll never forget you .. And dont worry, animal lovers fight for you and your friends rights..
    They wont give up.. !
    RIP..

  21. tılsım çolak says:

    İnsan olmaktan utandım.

  22. ağlamaktan içim katıldı lanet olsun bu insan kılıklı mahluklara o köpeği o şekilde çöpe atan o.ç allah belasını versin ya ben iğreniyorum bunlardan yaa bi şansım olsa bunları kısırlaştırırdım kötülük tohumlarını saçmasınlar diye elleriniz kırılsın .SEN IŞIKLA KAL BEBEĞİM